SITUATION STHLM

Situation STHLM är en gatutidning som erbjuder hemlösa en möjlighet att tjäna en legitim inkomst. Annonsen och konceptet ”Vi jobbar hemifrån” Belönades med ”Månadens Print” i Resume.

Under coronakrisen såg Situation Sthlms säljare en markant minskad försäljning. Syftet med kampanjen var att sätta fokus på den nya möjligheten att köpa Situation Sthlm digitalt. 

Juryn pratade om storheten i det enkla vad gäller den här printen. Hur föddes idén?

– Många av oss som arbetar med Situation Stockholm rör oss i stan och i dessa miljöer dagligen, och har så gjort på ett eller annat sätt även sedan Covid bröt ut. Det blev påtagligt tydligt att det som för många tycktes som en omställd vardag med platser som upplevdes som öde och med mindre människor i rörelse, också blev den nya verkligheten för dem som säljer Situation STHLM. Det vi valde att göra var att visualisera det och gestalta precis det på ett ofiltrerat sätt, säger Peder Westerberg, creative director på Hummingbirds. 

Vad har ni fått för reaktioner på kampanjen?

– De som återkopplat en reaktion har påtalat tydligheten i kampanjen och att den staraka känslan upplevs som genuin. 

Hur har det varit för er att samarbeta med Situation Sthlm nu under coronapandemin? 

– Det har känts bra då vi vet att vi bidragit till att göra skillnad. Dessvärre räcker detta inte hela vägen, utan det behövs fortfarande ett ökat stöd. Så vår uppmaning till vår omgivning är att fortsatt köpa Situation Stockholm, hellre en gång för mycket än en gång för lite.